Blog List

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Du har måske også filosoferet over kærlighedens store mysterium: Hvorfor er det du møder personer, som du oplever at have kendt hele livet? Og hvorfor opleves det helt modsat med andre.

Kærlighedens mysterium er undersøgt i mangfoldighed verden over, hvor rigtig mange svar giver mening og andre gør ikke. For mig har det givet mening, at stifte bekendtskab med kærlighedens X-factor, som du kan blive blive klogere på i dette blogindlæg. Jeg har ladet mig inspirere af Jytte Vikkelsøe der er Ph.D. i social psykologi.

De blå øjne, det lyse hår, påklædningen, sproget, alderen og andre bevidste faktorer er slet ikke de afgørende i mødet med kærligheden. Det ubeviste sind har den helt afgørende rolle. 

05.08.2022 Blogindlæg hos Rosendahl Terapi der handler om kærlighedens X-factor

X-factor og betydningen 

Du kender sikkert TV programmet X-factor, hvor man søger efter den udefinerbare egenskab, der kendetegner en ægte stjerne. I kærlighedens X-Factor handler det om den ubekendte og uforudsigelige faktor, der kendetegner det rigtige parforhold. 

 

Det ubevidste sind kigger med

På en eller anden måde har det bevidste sind og det ubevidste sind byttet rolle, når du tiltrækkes i kærligheds relationer. Du tror ganske givet, at det bevidste sind fortæller, når du har mødt den helt rigtige. Men her tager du fejl, når også du synes at teorien fra Jytte Vikkelsøe giver mening. Hun skriver i sin bog: Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte om den mytiske hårdknude, som er et fænomen der præciserer hvor parforholdet sidder fast og ikke længere kan videreudvikle sig. 

Når du tiltrækkes i kærligheds relationer sidder det ubevidste sind og lurer, og har den afgørende rolle. Det ubevidste sind har nemlig fulgt med siden du blev født og har optaget det hele. Det er paradoksalt og derfor fortæller det udbevidste sind, når du har mødt den helt rigtige. Ham eller hende der vil hele dine sår og gøre dig hel.

 

Fortidens ydmygelser og skamfuldhed

Alle familier, selv de som kendetegnes som funktionelle, har ydmygelser og skamfuldhed med i systemet. Dette er krænkelser som enten er sket i familien eller af betydningsfulde relationer i en sårbar alder. Vi har alle prøvet at blive ydmyget og gjort skamfulde, og det har sat sig som et sår på vores sjæl. Hvis der er nogen ved hvem der kan hele disse sår, så er det det ubevidste sind og denne  hjælper der med, når du mødes i kærligheds relationer. Den ved når du har mødt den helt rigtige og tager aldrig fejl. Du vil få besked, når du har mødt den helt rigtige som kan hele dine sår, og samtidig indeholder det der krænkede dig. Når dette mødes optræder den mytiske hårdknude, og det er her rigtig mange parforhold sidder fast og ikke længere kan udvikle sig. Hvis blot teorien af Jytte Vikkelsøe var en kendt faktor, ville rigtig mange parforhold udvikle sig og leve videre. Som Jytte Vikkelsøe udtaler, så er parforhold ikke et problem, der skal løses. Det er et mysterium, der skal leves.

 

Kærlighedens store mysterium

Jeg husker, da jeg selv gik i terapi for at få klarhed over hvorfor jeg stødte ind i de samme typer af mænd. Dem der ville alt og ingenting, og som bestemt ikke mødte mig i mine behov. Det bevidste sind havde valgt dem og jeg var på sikker grund de første møder, hvorefter usikkerheden indtraf og det måtte slutte. I min egen proces fik jeg klarhed over, at jeg skulle søge noget helt andet. Det gjorde jeg og oplevede ved de første møder at være på usikker grund, hvorefter sikkerheden indtraf. Jytte Vikkelsøe skriver også i hendes bog, at der bl.a. skal være usikkerhed tilstede, når du har mødt den rigtige. Jeg var usikker og opdagede ret hurtigt, at jeg havde fundet en kærligheds relation som mødte mig i mine behov og helede mine sår. Den mytiske hårdknude har nået at vise sig og mysteriet kan leves.

 

Vil du også havde balance i dit kærlighedsliv?

Du kan starte med at læse bogen eller lytte den indtalte version på eks. BookBeat. Du er også velkommen til at besøge mig i min praksis, for at få klarhed over netop din udfordring. Ring eller skriv på: 71 94 08 01 for at bestille tid, eller skriv en e-mail på: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Du kan også besøge mine sider på Instagram, Facebook eller LinkedIn.

 

Velkommen hos Rosendahl Terapi

Jeg glæder mig til at støtte dig i din udvikling på vej til at få livsglæde og balance i dit liv.

Kærligst

Lisbet Rosendahl

05.08.2022 Blogindlæg hos Rosendahl Terapi der handler om kærlighedens X-factor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Når modstanden og det usagte bliver det styrende i organisationen

Du kender sikkert begrebet, at gå som katten om den varme grød, som måske er genkendeligt på din arbejdsplads. Det usagte er blevet mere reglen end undtagelsen, og du står og balancerer i et ledelsesmæssigt dilemma. På den ene side higer du efter at kommunikere med dine medarbejdere, og på den anden side får du ikke gjort noget. Uanset hvor lidt vægt du har på håndvægtene, opleves de som de tungeste i verden. Modstanden bliver større og større og de forandringsprojekter, som du skal eksekvere på, trækker ud eller lykkes slet ikke. 

Som leder har du ansvar for at tingene lykkes, hvilket indebærer at eksekvere på strategi og involvere dine medarbejdere. På mange måder er det måske svært for dig at være i den rolle, selvom du altid har haft et ønske om at være leder. Du kender måske ikke den brændende platform, som er afgørende for at dine forandringsprojekter bliver til, og savner at kunne forstår kollegaerne og deres reaktioner.

26.11.2021 Blogindlæg hos Rosendahl Terapi som handler om at blive en stærk og attraktiv leder

 Værdier, systemer og forforståelser

Hvis der er 100 medarbejdere ansat i virksomheden, går der 100 opdragelser rundt på kryds og tværs mellem hinanden. Hver medarbejder har sine værdier og det skal skabe en synergi med virksomhedens. Noget er til forhandling og andet er ikke og hvis man kan mødes, er det fantastisk. Virksomheden er et system. I dette system er der systemer i form af afdelinger og grupperinger og ikke mindst hver medarbejders personlige system. For at komplicere det endnu mere, kommer hver medarbejder kommer med sit syn på verden, og oplever tingene forskelligt. Hvis du siger ordet æble, vil hver medarbejder have sin forforståelse på hvordan et æble ser ud. Nogle vil se et rødt, andre et gult eller et grønt. Hånden på hjertet: der er ikke noget at sige til, at du som leder kan have det svært. Om du er topleder, mellemleder, teamleder, værkfører eller projektleder, står du i et evigt dilemma. På den ene side skal virksomheden tjene penge og være konkurrencedygtig på markedet, og på den anden side, skal du tage hensyn til hver eneste medarbejder.

 

Kommunikation

Vi kan ikke - ikke kommunikere hvilket betyder, at attitude altså ikke er en privatsag. Om du siger noget, ikke siger noget, hvordan du siger det, om du fornemmer eller sanser noget er alt sammen kommunikation. Som mennesker er vi på hele tiden og det gælder også på arbejdspladsen. En gylden regel er, at hvis kommunikationen foregår klar, tydelig, præcis og med respekt og ligeværdighed, så går det ikke helt galt. Også beskrevet som voksen i transaktionsanalysen. Der er skrevet ufattelig meget teori om kommunikation, både verbalt og nonverbalt, og som leder skal du finde din stil, som gør dig, dine medarbejder og virksomheden gode og stærke sammen.

 

Modstand

De nævnte håndvægte i indledningen til dette blogindlæg er en fin beskrivelse af når noget bliver så svært, tungt og en del af kulturen, at det ikke er hensigtsmæssigt og konstruktivt for virksomheden. Modstand er et begreb der arbejdes med indenfor psykoterapeutiske termer og er en del af vores personlighed. Som leder bør du være opmærksom på netop dette, fordi modstand har indflydelse på hvordan både du og dine medarbejdere er motiverede og skaber succes i virksomheden. Det lyder nemt og det er det ikke altid ikke, men som leder bør du have selvstøtte til at gå med modstanden, når dine medarbejdere har det svært. Det er paradoksalt og du vil opdage, at det er her forandringerne sker. Har du modstand på at gå med dine medarbejderes modstand er det netop, at den og det usagte bliver det styrende i organisationen. Flere ledere der har gennemført mit kursus Ledelse af mindset fortæller, at de troede de skulle arbejde en masse med andres modstand, men at det gik op for dem, at arbejdet med deres egen modstand skabte succes med forandringsprojekter og ikke mindst hos medarbejderne.

 

Velkommen hos Rosendahl Terapi

Jeg glæder mig til at støtte dig i din udvikling på vej til at blive en stærk og attraktiv leder.

Kærligst

Lisbet Rosendahl

26.11.2021 Blogindlæg hos Rosendahl Terapi som handler om at blive en stærk og attraktiv leder

 

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Vil du være en god mor eller vil du gøre karriere?

Et dilemma sikkert mange deleforældre står midt i og som påvirker mange forhold. Måske oplever du ikke, at du lever op til din rolle i erhvervslivet. Måske synes du ikke, at du er ordentlig nærværende sammen med dine børn og i sociale sammenhænge. Når dine børn er hos dig hver anden uge sidder i lårene af hinanden, og når du ikke har dem, er dit liv tomt og meningsløst.

Som deleforældre skal du finde en balance i hvad du kan ændre på og hvad du ikke kan ændre på. Betingelsen for at dele dine børn kan ikke ændres. Det du kan ændre på er hvordan du er opmærksom på dine behov og hvordan du prioriterer dem. Kort og godt hvordan du prioriterer tiden og dermed når dine mål.

 17.11.2021 Blogindlæg hos Rosendahl Terapi som handler om at være en god mor eller gøre karriere

Accepten af at være mor og ikke at være det

Hvordan du vender og drejer det handler det om, at du accepterer at være mor den uge dine børn er hos dig, og accepterer ikke at være det, når de ikke er hos dig. Samtidig er det vigtigt, at vise dine børn, at du lever dit liv, når de er hos dig. At du er på arbejde, at du er nærværende sammen med dem og i sociale sammenhænge. Ellers giver det et skævt billede at strukturen i familie-systemet. Der masser af nedturs-ting at forholde dig til i dit liv som deleforældre. Når du søndag på søndag skal aflevere dine børn til den anden forældre, er du fyldt af sorg, vrede og angst. Mandag morgen er du plaget af ikke, at kunne kramme dine børn farvel og goddag. Afsavnet er så stort, at du næsten ikke kan være i dig selv. Du ser fasttømrede familier overalt og er plaget af en indebrændt jalousi. Det giver god mening, fordi du er knyttet til dine børn. I er genetisk forbundet, så det kan næsten ikke være anderledes og samtidig kan du ikke ændre på betingelsen om at være deleforældre. Du står mit i et dilemma og skal finde ud af hvordan du kan leve dit liv der.

 

Din personlige forandringsproces

Statistikkerne siger, at som deleforældre har du en større risiko for depression, angst, antisocial adfærd og aggression for børnene. For ikke at nå dertil kan du vælge, at udvikle dig personligt, som er en rejse der påvirker mange forhold: mere succes i erhvervslivet og nærvær sammen med dine børn og i sociale sammenhænge. Måske er du allerede sygemeldt. Måske foretager du dig ingenting socialt: kultur, sport, biograf, wellness, ferie, udflugter, restaurant, koncerter osv. Det du ved er, at du ikke er livsglad og ikke er ordentlig overfor hverken dig selv eller dine børn. Det kan der gøres noget ved i samarbejdet med en psykoterapeut og vil ganske givet skabe en forandring hos dig, der giver dig et tilhørsforhold i livet og ikke mindst berettigelse. Forandringen kan altså have mange formål, som starter hos dig selv og vil hjælpe dig hele vejen rundt: karriere, børn, familie, nære og fjerne relationer. 

 

Livssyn, livsværdier, mål og delmål

Samarbejdet med en psykoterapeut kan tage udgangspunkt i at få afklaret dit overordnede livssyn og dine livsværdier. Herunder sættes nogle tydelige og afgrænsede mål for dig og din personlige udvikling og herefter starter arbejdet mod, at du rent faktisk når dine mål. Det er dig der skal gøre arbejdet mens din psykoterapeut skal være din hjælp-giver i din proces mod i højere grad få et ukompliceret og lykkelit liv.  Den første session bør altid starte med at afgrænse hvad der mellem klient og psykoterapeut skal arbejdes med. Læs også blogindlægget Den første date.

 

Velkommen hos Rosendahl Terapi

Jeg glæder mig til at støtte dig i din udvikling på vej til at få livsglæde og balance i dit liv.

Kærligst

Lisbet Rosendahl

17.11.2021 Blogindlæg hos Rosendahl Terapi som handler om at være en god mor eller gøre karriere

 

 

 

 

 

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Skal vi mødes igen?

Når du kommer hjem efter din første session, vil du måske opleve selvstøtte og føle nysgerrighed til at arbejde med de forandringer, der gerne skal give dig et liv i bedre balance. Ligesom du sikkert vil føle glæde over, at du endelig har fået klarhed over den udfordring, der har plaget dig i lang tid. Du hår måske fundet ud af, at din psykoterapeut svarer til den fantasi eller idé du har haft om hende og er lettet over, at jeres samarbejde er karakteriseret ved kemi og tillid.

Du er sikkert lettet over, at du har taget de nye skridt på vejen og tror på, at din udfordring nu endelig er løst. Snigende kommer måske en oplevelse af modstand og følelse af afsky, hvor du træder tilbage og tænker om det da kan det da passe, at det er så kompliceret at ændre på indgroede vaner og mønstre.

 14.10.2021 Blogindlæg hos Rosendahl Terapi som handler om klientens tid efter den første session

Tre skridt frem og to tilbage

I arbejdet med dig og dine forandringer vil du måske opleve, at du gang på gang falder i indgroede vaner og mønstre. Det som er i dit hukommelsessystem og som du har lært og tillært dig, tager tid at forandre. Du er altså på en eller anden måde i skole og skal øve dig igen og igen. Arbejdet med dig skulle gerne forandre dig til at kunne reagere mere hensigtsmæssig og respektfuld, både overfor dig og de mennesker du er i kontakt med. Du vil aldrig kunne smide det i skraldespanden, det du har med i dit hukommelsessystem, men du kan lære at være med det på en mere hensigtsmæssig, respektfuld og kærlig måde. Jeg kalder det tre skridt frem og to tilbage, fordi du ganske sikkert i arbejdet med dig vil opleve fremskridt og tilbageskridt gå hånd i hånd.

 

Skal vi mødes igen?

Det er et godt spørgsmål og kun du kan vælge om du efter din første session, og i øvrigt sessioner generelt, har behov for at komme igen hos din psykoterapeut. Jeg har ingen tommelfingerregler for hvor mange sessioner klienter i gennemsnit har. Og dog vil jeg tillade mig at vurdere, at de fleste typisk kommer igen 2-3 gange. Der er ofte en rød tråd i de udfordringer klienter har, forstået på den måde, at de ofte peger tilbage mod det samme tema. Derfor oplever mange, at når de har arbejdet med en udfordring, så giver det udbytte til andre udfordringer. En af mine opgaver er at gøre klienten selvstændig og mig uafhængig. Klienten kommer for at få udbytte og et liv i bedre balance og det er ikke meningen, at vi skal ses resten af livet. Læs også blogindlægget Den første date

 

Velkommen hos Rosendahl Terapi

Jeg glæder mig til at støtte dig i din udvikling på vej til at få det bedste udbytte af dine teenageårskabe balance i dit liv og blive en stærk og attraktiv leder.

Kærligst

Lisbet Rosendahl

14.10.2021 Blogindlæg hos Rosendahl Terapi som handler om klientens tid efter den første session

 

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Den første date

Når du træder ind ad døren første gang hos din psykoterapeut, er det tidspunktet hvor du får indfriet dine mange overvejelser, som du har gjort dig inden. Det du har læst eller hørt om hende og den fantasi eller idé du har haft om hende, bliver afklaret på din første session. Det er også her, at I finder ud af om der er kemi og tillid, hvilket er afgørende for jeres samarbejde.

Den udfordring der har plaget dig i lang tid, er der nu endelig håb for at få klarhed over. Det er en lettelse, at træde ind ad døren og møde hende, der endelig lytter, er nærværende og respekterer dig. Samtidig er du måske plaget af mistro kombineret med det lille håb om, at nu bliver alting godt.

30.08.2021 Blogindlæg hos Rosendahl Terapi som handler om den første session mellem psykoterapeuten og klienten

Den første date

Når klienten kommer første gang, bruger jeg typisk tid på at undersøge hvilke håb og overvejelser, der har været sammen med beslutningen om, at gå til psykoterapi. Denne undersøgelse, relationen og kemien mellem os er afgørende for udbytte af terapien. Inden første session starter, beder jeg klienten om at udfylde et trivselsskema og efter sessionen et evalueringsskema. Det finder jeg vigtigt, for at følge klientens udvikling og ikke mindst klientens tilfredshed med mig.  Læs også blogindlægget Kærlighed ved første blik 

 

Kontaktfuld kontraktering

I starten af terapien laves en kontrakt og klientens ønske undersøges. Der sættes et mål og afklares om der måske er relationer, som vil blive påvirket af forandringen. Dette er kontaktfuld kontraktering og et utrolig vigtig element i en session, fordi jeg har mulighed for at følge op på om klienten har fået udbytte af terapien. Ligesom klientens udfordring bliver indsnævret, så vi helt konkret ved, hvad vi skal arbejde med. Hos mange klienter er det hele meget bredt, når de første gang skal fortælle om deres udfordring. Der kan være flere forskellige perspektiver omkring udfordringen, hvor det er min opgave, at det for klienten bliver tydeligt, hvad hovedtemaet i udfordringen er. 

 

Metoder

Ingen sessioner er ens og det vil de aldrig være i arbejdet med mennesker. Når mine klienter sidder i terapi-stolen, ved jeg aldrig hvordan vi kommer til at arbejde. Det gælder også hvilken metode jeg vil anvende eller kombinationen heraf. Der er heller ingen opskrift på hvor mange sessioner klienten har behov for. Nogle klienter får klarhed efter første session mens andre kommer igen flere gange. En af mine opgaver er at gøre klienten selvstændig og mig uafhængig. Klienten kommer for at få udbytte og et liv i bedre balance. Jeg har uddannet mig i forskellige retninger, hvilket skaber synergi og bedre mulighed for at møde mine klienter. Min værktøjskasse af forskellige modeller, giver mig ligeledes bedre mulighed for at mine klienter får udbytte. Eksempelvis kan tegneterapi være en fantastisk mulighed for de klienter, der har svært ved at sætte ord på. Ligesom drømmeterapi, for de fleste, er en åbenbaring og kæmpe a-ha oplevelse. Læs hvilke metoder jeg er uddannet til at anvende her

 

Velkommen hos Rosendahl Terapi

Jeg glæder mig til at støtte dig i din udvikling på vej til at få det bedste udbytte af dine teenageårskabe balance i dit liv og blive en stærk og attraktiv leder.

Kærligst

Lisbet Rosendahl

Få et liv i bedre balance hos Rodendahl Terapi